Sunday, January 16, 2011

SOTA OK/PA-002 Jerab

Date: 16.1.2011
Summit: OK/PA-002 Jeřáb 1003m asl
Points: 10 Bonus: 3


conveyance / dopravní prostředek:
train / vlak

beginning of the expedition / začátek výletu či chcete-li expedice:
Letohrad railway station 7:44z


beginning of the hike / začátek výšlapu:Dolní Orlice train stop 8:36z


The ascent:
Blacktop, forest roads with snow and water ice / asfaltka, lesní cesty se sněhem a vodním ledem.
In the final phase of the attack on the summit, traverse was made in the bottom of the western wall from the North, then, using snowshoes, west direttissima was come through up to the top.
V konečné fázi útoku na vrchol, proveden traverz západní stěny v její dolní části od severu, následně, za pomocí sněžnic, západní direttissimou vzhůru až na vrchol.


weather on the top:6°C (!! in january), calm, light fog, after midday clear, 20-50cm snow, under trees grass / bezvětří, lehká mlha, po poledni jasno, 20-50cm sněhu, pod stromy tráva



rig: K1, 3.5W
ant: blue wire, 20 m, on branches of spruce / modrý drát ve větvích smrků

first CQ: 11:24z
fisrt QSO: 11:44z !!
last QSO: 12:22z
number of QSO: 19

the end of the hike:
14:30z Králiky railway station

I have to explain long inetrval between first CQ and fisrt QSO and my entire operation.

First, I made basic mistake: first few minutes I called CQ on 7.132 insted of 7.032. Who has K1, knows that it need not be a problem.

When I set right frequency I found that some contest run. On 7.032 I couldn't break through over contesting stations. I tried to go on 7.035.5 but nobody called me. I used my call phone GPRS connection and made self spot on sotawatch. After few minutes 10 stations called me but after that again silence. I wanted more QSO. I was wating to midday, when contest finished. But when I come back on band around 7.032 some portable sota stations have already called CQ and worked in pile-up. I had again move up and called long CQ. Fortunately DL6KVA spot me (MNI TNX) on cluster and pile up ran. Unfortunately after six QSO my hips begun hurting (after hard hiking) and I could sit longer and continued with calling, therefore I gave SRI QRT.


Musím vysvětlit dlouhý intetrval mezi první CQ a prvním QSO a vlastně celý svůj provoz.
Za prvé, jsem udělal základní chybu: prvních pár minut jsem volal CQ na 7,132 namísto toho na 7,032. Kdo zná K1, ví že to nemusí být problém.

Když jsem se naladil správnou frekvenci, tak jsem zjistil, že jede nějakej contest. Na 7.032 jsem nemohl prorazit přes závodníky a tak jsem zkusil jít na 7.035.5, ale nikdo mi tam neodpovídal. Přes GPRS jsem na sotawatch hodil self spot (po úporném boji s telefónem). Po několika minutách mi zavolalo deset stanic, ale po tom zase ticho. Chtěl jsem víc QSO a tak jsem čekal na poledne až závod skončí. Ale když jsem se vrátil, tak už kolem 7,032 bzunělo v pile-upech několik sota stanic. Musel jsem znovu uhnout nahoru a volal dlouze CQ. Naštěstí DL6KVA mě dal na clusteru a run se rozběhl. Bohužel po šesti spojeních mně začaly hrozně bolet kyčle (asi po tvrdém výstupu) že se ani sedět nedalo, proto jsem dal SRI QRT.


MNI TNX FR QSO AND MNI TNX FR MY XYL !!



The last look back / Poslední ohlédnutí


PA-001 PA-033 OL-007


Quo vadis ?

No comments:

Post a Comment