Tuesday, February 1, 2011

SOTA OK/PA-004 + PA-003





Date: 30.1.2011 Sunday / Neděle


Summit: OK/PA-004
Bukova hora (Mount Beech alias Bukovka) 958m asl
Points: 8 Bonus: 3

Summit: OK/PA-003
Suchy vrch (Dry hill alias Suchák ) 995m asl
Points: 8 Bonus: 3

conveyance / dopravní prostředek:
skibus, train / skibus, vlak

beginning of the expedition / začátek výletu či chcete-li expedice:
Letohrad bus station 6:50z

beginning of the hike / začátek výšlapu:
Ski centrum Čenkovice 7:45 z

road surface / trasa:
Blacktop with snow, downhill course, forest roads with snow modified snowmobile for crosscountry skying, deep snow (a little)
asfaltka se sněhem, sjezdovka, lesní cesty urolbované pro běžkaře, hluboký sníh (jen trochu).

weather on the tops:-2°C, calm, sunshine, inversion, 20-50cm snow, / bezvětří, jasno, inverze

rig: K1-2, 3.5W
ant: blue wire, 20 m, on branches of beech or spruce / modrý drát ve větvích buků nebo smrků

PA-004 details:
first CQ: 08:35z
fisrt QSO: 08:49z after sotawatch selfspot
last QSO: 09:07z
number of QSO: 14

PA-003 details:
first CQ: 11:28z
fisrt QSO: 11:34z after sotawatch selfspot
last QSO: 11:48z
QRT: 11:51
number of QSO: 8

Distance & superelevation / vzdálenost a převýšení:
Čenkovice - Bukovka 2,2km @ 298m
Bukovka - Suchák: 7km @ 185m (210m cumulative / kumulativních)
Suchák - Jablonné: 9km @ 585m only downgrade / jen klesání

Hiking end: Jablonné nad Orlici railway station 14:10z

Začátek se mi na dvakrát nevydařil. Odjezd skibusu jsem si nejdříve o 15 minut spletl, takže mi málem ujel. Následně jsem na jeho příjezd čekal asi o 200 metrů jinde. Nicméně všechno dobře dopadlo takže v 07:50z vyjíždím mini skibusem nach Cenkovic.
Na zastávce v Jablonném přibíráme tři běžkaře, takže nakonec je minibus slušně zaplněn.
V Čenkovicích jsme načas v 8:30 SEČ tj. 7:30z(UTC).
Na výstup na Bukovku jsem měl dvě varianty přímou přes sjezdovku nebo oklikou přes sedlo Hoblovny. Nakonec zvítězilo furiantství a razím pod "třebovskou" sjezdovku. Vleky už začaly jezdit, takže když v 07:40z začínám ukrajovat první metry z převýšení, jezdí z kopce prví karvinisti a snowboardisti.
Počasí je pro prudké stoupání vcelku ideální. Kolem -6°C, jasno, klid. Po prvním hangu, to je asi tak v první třetině jsem se již dostatečně zahřál a odkládám bundu.
Jdu při levém kraji sjezdovky. Rolba sníh dostatečně upěchovala a tak ani není potřeba nasazovat sněžnice. Přírodního sněhu je pomálu, cca 30 čísel.
Když jsem plánoval tuto výpravu, přemýšlel jsem i o běžkách, ale: na zádech budu mít ne zrovna levné vybavení, sněhu je málo a kosti v mé pravé noze jsou srostlé pouze rok a čtvrt ... sněžnice budou lepší.
Docházím "pod les", kde sjezdovka vstupuje mezi stromy a zůžuje se téměř na polovinu. Poma jezdí plná, takže kolem to už pěkně sviští.
Pod posledním hangem, pomalu sjíždí, bokem ke svahu jakýsi dorostenec. Roluje po mém kraji, pár dalších lyží má pod paží a co chvíli svoje pošupování zastavuje. Když přicházím blíž, zjišťuji důvod jeho podivného počínaní.
Po kraji, pod větvemi smrků, cupitá slečna. V přaskáčích,v bílé kombinézce, rozechvěle a za pomocí hůlek, sestupuje do údolí. Asi se dívčina vyvezla až nahoru a když viděla tu ďuznu pod sebou, usoudila, že si ještě moc neužila a že snad raději půjde pěšo. Musím ocenit její přístup k sobě samé i ke svému okolí.
Docházím na vrcholové plató. Jeden chytrolín vysvětluje okolo stojícím nýmandům, že támhle je Sněžka, pod ní Studniční a vedle že jsou Kozí hřbety. To určitě, klepu si na čelo. Kouká vejr na blízký Králičák a dělá machry. Přecházím znechucen na "svitavskou" abych se rozhlédl po okolí. Tý vole !! - v dálce nad inverzí zprava: Sněžka, Studniční, Luční, Kozí hřbety ...
Už se těším na blízký vrchol Bukovky. Když jsem tam byl posledně na běžkách, asi před čtyřma rokama, byl tam lesní přístřešek, ticho a klid přímo posvátný. To, že dnes mít takové štěstí nebudu, zjišťuji záhy. Od svitavskýho vleku vede po rovině mezi smrky dětskej šlepr směrem k obludáriu, kde rachotí konečná stanice nové čtyřsedačkové vyhřívané lanovky. A kur....
Procházím kolem šlepru na kterém se veze několik hlučných rodinek, kteréžto na sebe neustále řvou
"a že to je prýma", "že a to stojí za prd", a "že to je v ceně" a "že už sem víckrát Mařku nikdo nedostane"...
Uchyluji se k přístřešku a začínám, nonšaltně mezi buky, tahat dvacet metrů modré nula pětasedmdesátky.
Kolem postávají, pokuřují, projíždějí, fotí a vočumují sjezdaři, běžkaři a snowboardisti. Dělám jakoby nic. Voni dělaj taky jakoby nic.
V 8:35z zasedám na lavici přístřešku k zařízení. Bohužel stejně jako před dvěma tejdnama je nějakej závod. Asi francouzskej. No nic, po třech minutách marného cékvení lezu přes GPRS na sotawatch a spotuju sám sebe. Je to mírně nesportovní, ale na tak plném pásmu, bych asi uhnal spíše zánět šlach než nějaké spojení, navíc když jsem až na 7.035Mc.
První se hlásí lovec DL1FU. Pak to docela jde. Jenom mám děsný QRM od vleku a od lidí co neustále přicházej a odcházej a chrchlaj a melou a ...
" …táto von tam má nějakou krabičku..",
" Tady asi něco měří …",
"…a že má ten drát jen tak halabala pověšenej ?"
" Jaroslave nešahej na to nebo tě to kopne !"...
Takže i když bych normálně ještě pár minut setrval, na slunci bylo příjemné teplo i bez péřovky, rychle balím o odcházím. Na Sucháku bude snad lépe.
A bylo. Sice tedy bez všeho toho komfortu, bez stolu a lavíce - klečel jsem ve sněhu,v roští, na sněžnicích -ale byl tu rajský klid. Jen těch spojení mohlo býti krapet více. Asi všude měli dobrý nedělní oběd.
Na pásmu se jel furt ten závod, ten francouzskej, takže zase selfspot, kterej něco přihrál, ale něbolo toho priveľa.
Stálo by za úvahu zkusit 30 metrové pásmo (který na K1 nemám). Tam se přeci jenom nezávodí, sluneční aktivita stoupá… hm hm, že bychom přezbrojili ? No uvidíme.
Tož, naslyš přístě. Asi za dva týdny z PA-001. A snad uslyším i někoho z OK.

------------------------------------------------
Please, excuse the lower quality of english

My start wasn't twice successful. I've taken the wrong bus departure, around 15 minutes. Next, I was waiting for bus arrival by about 200 m elsewhere. However, in the end everything went well so I set out at 7:50z nach Čenkovice.

I had two options of the climb on Bukovka. Right across the downhill course, or a detour over the saddle Hoblovna. Finally won the bravado and I go under "Třebovská" slope. Ski lifts already started to go so when at 07:40z I start to cut into the first meters of altitude, there already run the first karvingsters and snowboarders downhill .

The weather is quite good for steep climb. Around -6 ° C, clear, calm. After the first hang (a climb), that's about it in the first third, I have been sufficiently warmed up. I'm undressing a jacket a and continue without gloves and cap.I'm going on the left edge of the slopes. Groomer rammed snow down, so I needn't to put snowshoes. Natural snow is scarce, about 30 numbers only.When I planned this tour so I was thinking about crosscountry ski, but: I will have no cheap rig on my back, snow cover is low, bones my right leg are healed only one and a half years...Snowshoes will be better.

I'm coming on the top plateau near to skilift end stations . Too much people is here. I'm looking forward to silent wood on near the summit. Four years ago I've been on crosscountry ski there. And there was only snow, trees, wood seat and holy silence.

Oh sh.., there is brand new end station of new four-chair lift fifteen metres next to wood seat. Downhill skiers, crosscountry skiers and snowboarders are all around. Everybody is talking, smoking, making photos, arriving, leaving and etc..

I'm preparing my portable QTH. At 08.35 I'm QRV. But any contest is running on 40m band. After three-minutes CQ without success I'm making self spot on sotawatch. DL1FU is first. I'm having big QRM of chair lift and by the bystanders.

After half an hour I gave QRT. There was quite warm on sunshine ( I'm wearing only goretex jacket, without down jacket ), but the noisy of people and lift engine are brutal . I packed my equipment quickly and went away. I hope that PA-003 will be better, mainly calmer.

Yes it was. Although without all comfort, no table and bench - I was kneeling in snow, under the shrubs and on snowshoes - but there was a heavenly peace. Only those QSOs could be more. Probably all had sunday lunch. The disturbed contest ran all the time. So Selfspot was needed again. It helped but not much. It would be good to try to use 30 meters band (which I don't have in my K1). There is no contest trafic jam, solar activity increases ... hm hm, will we upgrade ? Well we'll see.
I look forward to hear you again from next SOTA. Maybe after two weeks from OK/PA-001.


MNI TNX FR ALL QSO AND MNI TNX FR MY XYL !!

Začátek stoupání - webkamera
Start of climb - webcam

 

Kamera se otočila  a první čtvrtina je za námi
Webcam turned and first quater is done


Ten bílý obláček vlevo vzádu je Sněžka, před ní jsou Orlický a vpravo dvoujvrchol Sucháku
Sněžka KR-001 is the little white cloud in left backround , in front of it is KR-008, the nearest PA-003 is in the right corner

QTH/p  PA-004

Bohužel toto mám za zády
Unfortunately, it is behind my back
QRM maker
 


Přistižen dálší webkamerou v Červenovodském sedle
The other webcam caught me on  Červenovodské col 


QTH/p PA-003

Někde tady
Somewhere along here



Zdroje:



No comments:

Post a Comment