Thursday, September 11, 2014

SOTA SP/SS-008, SS-010, SS-004 and OK/OK-KR-014


5-6/Sept/2014 - Javoří Hory /Gory Suche
Wielka Lesista, Wielky Stožek, Waligora and Ruprechtický Špičák

The start of the hiking is very pleasant. I had the lunch in a pub which is decorated in name of my the most favorite novel "Good soldier Švejk".  I really didn't expect such nice pub in town Meziměstí.

I went by train to Meziměstí. First I wanted to use my car and planned to park it in Polish spa Sokolowsko, but when I found a possibility to use the public transport I changed my plan.

After the lunch I continued by bus to end stop villiage Vižnov. And from this point I started walking along yellow trail. It's 13:00 CEST.
The (czech) yellow trail is ending on czech-polish border line. Here I set up a depot. The depot is hidden and contains the sleeping bag, the sleeping pad, a food and so on. Is it 14:00 CEST.


From the border I have to follow the black polish trail to spa Sokolowko. When I come to the spa I see Stozek Wielky (SS-010) - oh man, that's bloody slope! In Sokolowsko I change trail to red and continue to first SOTA Wielka Lesista SP/SS-008.




On the crossroad where the tarmac road from Sokolowsko is connected the main raod I have a difficult situation.  Here the red trail should go to the right  (according to my map) but the red marks on the trees go to the left !? What does it mean, hell ? Is the new trail going to Lesista or not ? Hm, I will try to go according my map, probably I will find former overpainted marks.
It's 14:50

I'm successful and I reach the Lesista top (app. 1km bellow the top the new red trail continues together with former route).

the top of SP/SS-008 Wielka Lesista
The ascent was quite harder (rise 330m during 2,5km, first 200m on 1.3km) than my estimation. I'm late in comparison with my schedule. Without any long relaxation I set up my portable station. After few QSO's I'm ending with SRI QRT - sorry my friends I was late.
It's time to continue to Stožek.

First kilometer of descent on yellow trail it's also not easy - stones, mud, tall grass. I can't recomend to use this trail during or after rain. But there is also spring where is possible to add water.

I'm approaching the tarmac road in Unislaw Slaski village. Between trees I see the very steep ridge of Stožek SS-010. I have wet face when I'm looking on it.

In Unislav behind railway lines I turned to right and followed yellow and went between houses and continue along stream to under forest and slope. I'm starting to rise. It's 17:15.

The trail is very very steep. On average 140 vertical meters on first 360 meters.
Despite that I'm going very slowly, I'm breathing as a locomotive and every 100 meters losing one ounce of sweat (I guess).
The last meters was also "excellent", my estimation it's 20 vertical meters on no more then 30 metres - stairway to heaven.
I can already see the the view tower. A short look back - that's slope !!

"Madam I'm sweating as the door of the cowshed. Are you sweaty as well?"
(short example of conversation during lesson of ballroom dance)

17:53. It's not so bad but only one and half hour to the twilight... OK. let's go to prepare my antenna.

One arm of the dipole I'm fixing on the upper platform of view tower.
The view from tower is nice but when you are walking near left corner of platform, the tower is unstable -  it is little bit swinging.
The pile-up on 7.032 MHz is quite strong. One EA and one HB9 SOTA portable stations are called me.



(sorry now I'll continue in czech language - it's quite easier and quicker for me....)

Je 18:22, přesto že mne volá ještě několik stanic dávám SRI QRT. Rád bych došel zpět na hranice k depu resp.do místa bivaku alespoň trochu za světla. Kořen vývratu pod kterým je pytel s věcmi jsem sice prozřetelně opatřil žlutým reflexním proužkem, abych ho našel i za tmy, ale kdo ví zda by mi to nějak pomohlo.
Rychle balím portable stanoviště a za chůze požírám poslední tatranku.
Těsně pod vrcholem procházím přes veřejné tábořiště, které je vybavené vcelku komfortním přístřeškem i s palandami. Opravdu pěkné, až na ty odpadky. Jakmile dáte odpadkové koše na turistické zajímavé místo, vyzvete tím všechny příchozí, ať do nich bezmyšlenkovitě odloží svoje přebytky i když už koše dávno přetékají a ač bylo by mnohem lepší, kdyby si svoje papírky, krabičky a lahve odnesli zpět do civilizace vlastními silami ....
Cesta začíná padat opět po spádnici v podobě suťového koryta. Uplatňuji starou úspornou techniku - dělej dlouhý kroky, sjížděj po patách a zbytečně nebrzdi.
Sleduji trasu žluté značky a připravuji se na zkratku, která by měla přetnout odbočku na Malý Stožek, Správce trasy mne však předešel a zkratku začlenil do oficiální trasy. Trochu bahna a kopřiv, ale účel světí prostředky.
18:46 Vycházím z lesa na pokosenou louku nad Sokolovskem. Nad Waligorou vyšel Měsíc. Myjím opět ten samý typ palandového půlkruhového přístřešku i s trávníkem na střeše - kdybych měl všechny věci s sebou a věděl že někde blízko je voda, dlouho bych s místem noclehu neváhal.
19:00 Sokolowsko. Ve výkladu dávno zavřeného  krámu sedí melancholický Růžový panter.
Procházím přes náměstí s portable outdoor letním kinem - rám plátna mají nafukovací.
19:30 vcházím do lesa, nabírám vodu z potůčku v nejbližším místu od bivaku.
19:40 bivak. Nacházím depot, je beze ztrát. Vytyčuji místo po spaní - 10 metrů od hraniční čáry směrem do Česka. Abych si nemusel platit drahé diety ;). Večeřím prostý chléb a Poličan. Suchý salám Poličan turistova spása.
20:30 Už jsem ve spacáku a mezi větvemi smrků vyhlížím první hvězdu. Je jasná klidná noc. Les prosvětluje šikmé měsíční světlo. Teď někde zavřískal vyplašený kos. Asi ho něco chtělo sežrat.
21:30 né a né usnout. Navíc dole v lázních skončilo kino a spustili diskostéku. Ve svahu nade mnou občas něco třeskne. Zní to jako když dva kokosy říznou  o sebe.
00:01 diskotéka skončila a já konečně usínám
(pokračování příště)

zdroj:  www.mapy.cz


No comments:

Post a Comment