Saturday, December 1, 2012

HB9CV 10m portable v OK OM DX contestu

K řádnému ověření antény, jak v éteru tak mechanických parametrů došlo až v OK OM DX contestu 10. a 11. 2012.

Těšil jsem, že podmínky na 10m budou minimálně stejně dobré jak v minulém roce, kdy jsem s 80 metrovým ležatým (drátovým) loopem (10metrů nad zemí) udělal na 28MHz 66 spojení. Teoreticky tomu tak mělo být, neboť sluneční aktivita má až do příštího léta stoupat. Navíc mne namlsaly podmínky na pásmu v den prvního testu antény, kdy jsem byl schopen na anténu umístěnou dva metry nad zemí pracovat s QRP na SSB z 4X stanicí a slyšel jsem bez problémů W4 i W5 stanice které 4X volaly.
Ale slunce šlo po testech rychle dólu, až na hodnotu 35 skvrn ve dnech 31.10. a 3.11.
Mírně jsem se obával i počasí neboť už 14 dnů před závodem přišel první sníh, a námrazu by HB9CV v portable provedení asi nevydrželo.
Týden před závodem začala sluneční aktivita stoupat, dle mého odhadu předchozí fáze otočky Slunce a i z prognóz specialistů se daly očekávat hodnoty kolen 100 SSN.
Stavbu opory (haky lešení) pro upevnění paty hliníkového 10-ti metrového stožáru jsem pro jistotu udělal již v pátek. Hrubou přípravu umístění, vysunutí stožáru naprázdno k naměření kotev, jsem udělal víkend před závodem. 
Ráno v den závodu foukal poměrně čerstvý vítr. Instalace antény a její vysunutí do pracovní výšky a natažení koaxu mi zabralo cca 90 minut. V 11:30 místního času bylo vše na místě. Vítr stále sílil (na hřebenech nedalekých Jeseníku dosáhl síly vichřice). Přečkal jsem i jeden kritický okamžik, kdy mne stožár málem přepral. Vše bylo způsobeno mojí skoro až fatální nepozorností, kdy byl stožár vysunut na půlku své celkové délky. Odmotal jsem z cívky několik metrů koaxu, tak aby kabel nepůsobil proti vysouvání a jal jsem se pokročovat ve vytahování další sekce. Leč jsem ve spěchu sáhnul na špatný šroub a povolil jsem objímku první shora, tj. tu co už měla zůstat zajištěna. Následovalo krátké zabrání, typický zvuk vytahování špuntu a už jsem se pral s pěti metry stožáru, zatíženého na konci anténou zmítající se v poryvech větru. Vypadalo to, že budu muset těch pět metrů postavit zpět na zem a opatrně je stáhnou zpět.
Ale jelikož vítr povolil a já bych stejně nedosáhl na ve zmatku odhozený klíč č.13, z posledních sil jsem zabojoval a stožár umístil zpět do zasunutých dílců. Právě včas neboť vítr začal opět mocně dout.
V 11:30 (T - 1:30) jsou veškeré venkovní práce ukončeny. Zbývá se naobědvat a připravit hamsack. Což znamená - hlavně zatopit. Před rozděláním ohně  je v rádiové místnosti celých +5°C. Venku je o dva stupně tepleji.
Během roztápění kontroluji podmínky na 10m. Jednoduše nic moc, z WW majáků neslyším nic a i 27MHz CB jsou docela hluché.
12:00 UTC - začíná závod, na 10m se směrovánín na UA. Nemám rotáror, takže plán je prostý -  do 13:00 na východ a pak to otočit na západ, kde zůstat až do setmění. Druhý den ráno začít zase na východě a tak to dojet až do konce závodu.
Začátek závodu je dost tristní jak na 10 tak na 15. Na 10m metrech dělám je PY stanici která volá výzvu. Navíc ji  ani nedělám na směrovku, ale na horizontální smyčku. Nicméně si ověřuji že HB9CV ňákou směrovost má. Anténa je otočená na východ a PY přichází z druhé strany, rozdíl je sluchem patrný. Nemohu sloužit údajem S metru neboť mám FT817 stále RF zatlumenou na S8 a signál z PY tuto hodnotu ani z jedné antén nepřelezl. Nicméně odhad podle stupně šumu -  cca 1S.
Až do 13 UTC už žádna stanice z východu ani jinud. Ve 13:05 točím anténu na azimut 300°. Ale otevření do US se nekoná. Ve 13:30 dělám volající K2 stanici . Ve 14:08 volám jednoho VE. Pak ještě zkouším na 10m CQ-kvit. Padne z toho jen jedno QSO z W9. Podmínky špatné.
HB9CV snad až zas tak špatná není. Při porovnání K2 signálu z  nasměrované HB9CV s drátovým loopem, který na má na 10m má porovnatelné  vlastnosti jako mírně sklopený dipól natažený ve směru sever-jih (testováno v roce 2010) - střízlivý odhad: tak 1,5S ve prospěch směrovky.
Sobotní 3 spojení na 10m jsou zoufalé, ale HB9CV za to snad nemůže.
V neděli to bylo na 10m o poznání lepší. Směr na východ se přeci jenom na 10m otevřel. Od 7:35 do 8.16 dělám na 28MHz 18 spojení vesměs do UA4 nebo UA9. Podotýkám, že s 5W výkonu. Když stanice volá trochu déle je i čas porovnat antény. U některých stanic se signál ze směrovky dostal až na S9, tzn. přes nastavený útlum. Zatímco když přenu na drát, signál je o poznání s vyšším šumem a je bezpečně pod S8, spíš ještě níže.
Na HB9CV dělám ještě několik spojení na východ. Dvě stanice volající výzvu na 10-ce z jihozápadního okraje Evropy, EA a CT. Ty dělám na drátovku - nechce se mi vybíhat ven a točit anténou.
Co závěrem. Ač se 10-tka neotevřela HB9CV nezklamala. Vydržela i silné porzvy větru. Ale kdyby mělo chumelit, asi bych ji stáhnul. Uvidíme jak poslouží v CQ WW CW.

Celkový můj OL3M výsledky v OK/OM DX 2012






Sluneční aktivita
SSN: sobota 68, neděle 106 (pondělí 188 !!! sakra)
09.11.1265
10.11.1268
11.11.12106
12.11.12188


No comments:

Post a Comment